Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  januari 2007
  M D W D V Z Z
  « Dec   Feb »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,207 hits
 • Advertenties

Vogelkastjes op ’t Zuid

Posted by Bart op 17 januari 2007

Vogelkastjes op ‘t Zuid

Als je met de trein van Gent naar Antwerpen spoort, heb je net nadat je de tunnel onder de Schelde doorgereden bent, een mooi zicht op een drieling…
Wanneer men over Antwerpen-Zuid of ’t Zuid praat, zal men steevast naar de sjiekere buurt rond het Museum voor Schone Kunsten verwijzen. ’t Zuid bestaat echter uit meer dan deze exclusieve buurt – die sinds enkele jaren een deftige en degelijke upgrade gekregen heeft.
Het andere deel van het Zuid is eerder gekend onder het “Kiel” en vormt dankzij zijn multiculturele inwoners één van de volksere buurten van Antwerpen. De drieling waarvan sprake in de titel is ontsproten aan het brein van stadsarchitect Renaat Braem die deze gebouwen tussen 1951 en ’58 liet bouwen om zo een nieuwe woonwijk te creëren naar de normen van deze periode: hoe hoger hoe liever, én hoe betonner, hoe nog lieverder! Momenteel ondergaan de gebouwen een grondige renovatie zodat ze klaar zijn om nog eens 50 jaar mensen een dak boven hun hoofd te kunnen bieden. Hiervoor worden de gebouwen volledig ontkleed en ontdaan van asbestplaten, waarna ze terug volledig opgebouwd worden en spijtig genoeg ook de vogelkastjes zullen verdwijnen.

Vogelkastjes op ‘t Zuid - renovatie

Op het Kiel kan je daarnaast ook nog het voetbalstadion van “den Beerschot” (’t ploeg van ’t stad naar’t schijnt) en ook nog een villa-wijk uit de 19e eeuw terugvinden, en je kan misschien ook eens op zoek naar slagerij Janssens: de plek waar de huidige burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens opgroeide.
Meer informatie over het dagelijkse leven in deze buurt kan je terugvinden op deze leuke blog: “het kiel blogt”.

Advertenties

Eén reactie to “Vogelkastjes op ’t Zuid”

 1. Tom said

  Per toeval ben ik op deze site terechtgekomen op zoek naar meer info over asbestplaten.
  Zelf ben ik opgegroeid op het Kiel en ik ken alle “blokken”. De appartementsgebouwen waarvan hier sprake is zijn niet de befaamde Braem-blokken en dateren van veel later.
  Deze gebouwen staan bekend als de Silvertop, genoemd naar de Kolonel Silvertop en gelegen aan de Kolonel Silvertoplaan.
  Wat ik ervan begrepen heb is dat ten tijde van burgemeester Bob Cools er een wedstrijd uitgeschreven werd voor een sociale woningbouw. Die werd gewonnen door de pas afgestudeerde architect en zoon van een stedelijk topambtenaar. Van in het begin kampte de woningen met allerlei problemen: te kleine appartementen, onlogische indeling, vochtproblemen, etc.
  Door de jaren is vaak geopperd om ze gewoon af te breken. Helaas ontbrak het de verantwoordelijken de moed om die beslissing te nemen en vroeg men liever aan de bewoners wat zij wensten. Of de afbraak van “hun” woning of een renovatie waarbij ze het eerste recht kregen op een vernieuwde en vergrote woning. De allochtonen verhuisden gewoon zonder er verder bij stil te staan en de gepensioneerde bewoners waren blij dat ze ter plekke konden blijven.
  Het resultaat van de renovatie is een verbetering maar architecturaal scoort het toch geen hoge ogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: