Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  augustus 2007
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,275 hits
 • Advertenties

Goed Bestuur en Nieuwe Politiek?

Posted by Bert op 27 augustus 2007

Sommigen onder onze medebloggers hebben het er al over gehad. het wordt echt een leuk spektakel en met de dag surrealistischer: het politieke circus.

Zopas blijkt dat de koning enkele Ministers van Staat uitnodigt om uit de impasse te raken. Wel, pas dan kan je blijkbaar echt over een erg uitzonderlijke situatie spreken. Zo’n vergadering van ministers van staat komt eigenlijk neer op een kroonraad en als we Wikipedia mogen geloven (wat niet altijd mag, trouwens), dan zijn die ouwe rotten in het vak nog maar vijf keer samengekomen, waarvan de meeste oorloggerelateerd: Frans-Duitse Oorlog (1870), Uitbreken WO I (1914), Verdrag van Versailles (1919), Koningskwestie (1950) en onafhankelijkheid van Congo (1960).
Een gelijkaardig probleem in het verleden was de Koningskwestie: ook toen vlogen Vlamingen en Walen in elkaars haren. Misschien moeten we een gelijkaardige oplossing zien te bedenken als toen het geval was (toen kwam koning Boudewijn in de plaats van zijn vader Leopold III op de troon): een regering van onafhankelijken in plaats van kibbelende partijen die vasthouden aan wat ze beloofd hebben tijdens de verkiezingsstrijd. Zij zouden de communautaire soep misschien wat meer vanop afstand kunnen analyseren en met een oplossing kunnen komen…
Val daar papa Albert toch niet altijd mee lastig. Diene mens is al serieus op leeftijd (73) en heeft wel wat beters te doen dan zijn kindjes, die altijd ruzie maken, uit elkaar te halen! Anders zat die nu ergens op reis in zijn luie strandstoel te genieten van het zonneke… Het zou mij niet verwonderen, moest hij binnenkort de fakkel doorgeven aan Filip…

Advertenties

5 Reacties to “Goed Bestuur en Nieuwe Politiek?”

 1. Michiel said

  Ik vind het ook wel zielig voor onze Albert dat diene zijn vakantie moet onderbreken… Ze zouden beter die 700000 kiezers voor Yves Leterme uit hun luie strandstoel halen. Zij hebben er voor gezorgd dat België heel veel kostbare tijd verliest.
  Ik blijf ervan overtuigd dat Guy Verhofstadt veel meer staatsman is die zulke crisissen aankan. Maar ja… men wou hem nie meer hé…

 2. kevinwuyts said

  Ik vind het niet zielig dat bompa Albert zijn congé moet pauzeren. Koninklijke hoogheden hebben meer congé dan een staatsambtenaar. Ok 1 ding op 73j. mag men het weleens kalmer aan gaan doen. Hoewel de uitspraak ‘val papa Albert ni lastig’ wel een beetje misplaatst lijkt; kun je je voorstellen momenteel Filip aan het roer van dit land ? Dan kan hij beter met zijn foto op een koekendoos blijven staan als chocoprins. Ik hoop dat hij momenteel wel mee stage volgt bij de gesprekken tussen de regeringsvertegenwoordigers. Hij zal dit later nodig hebben… tenzij we binnen afzienbare tijd over 2 aparte staten spreken.

  Het jammerlijkste vind ik wel dat de zgn. haat tussen Vlaanderen en Wallonië slechts gecreëerd lijkt te worden alleen door de politieke leiders zelf. Tot vorig jaar waren en minderheid van Vlamingen tegen de splitsing van België: Vlaanderen en Wallonië. Nu begint dit wel wat te keren krijg ik de indruk… Mss leren we de politiek in Wallonië nu nog beter kennen wel, al is die ook al jaren hetzelfde. Actuele dingen die blijven zijn:

  Madame non en probleem Brussel-Halle-Vilvoorde. Vilvoorde is zeer duidelijk een Vlaamse gemeente op vlaams grondgebied weinigen begrijpen de kwestie dan ook niet.. tevens ligt Halle ook in Vlaams Brabant. kortom komt het hierop neer:

  Franstalige inwoners in Vlaams-Brabant genieten rechten die Nederlandstalige inwoners in Waals-Brabant niet hebben.

  @Michiel: Guy Verhofstadt kwam de laatste 6 jaar al niet geloofwaardig meer over bij de bevolking door ‘problemen’ dood te zwijgen, te verbloemen en zijn over-optimistische reacties op alles (en z’n modelstaat) los van zijn diplomatieke deskundigheid mss. Hoewel, ik ben eerder van mening dat men ‘paarse’ beleid grondig beu was.

 3. kevinwuyts said

  correctie: tegen de splitsing moet zijn; voor de splitsing

 4. Lex said

  Ik word misschien bestempeld als een Royalistische Belgicist maar dit is wat ik ervan denk.

  Ik ben het met Kevin eens dat de haat tussen Vlaanderen en Wallonië voor een stuk gecultiveerd is. Net zoals de discussie rond het koningschap dat is. Ikzelf ben geen voorstander van machtsverhoudingen gebaseerd op erffopvolging, veel is in dat opzicht dan ook te zeggen voor een republiek Ik vind echter dat belgen veel te weinig respect hebben voor instellingen. Een totaal verschil met bijvoorbeeld de Britten.

  Een monarch blijft nog steeds een uniek gegeven en zorgt voor een goede présence bij het ontvangen van buitenlandse staatshoofden. Koning Albert vertoeft inderdaad vaak in zijn geliefde Italië, maar dat kan men hem moeilijk kwalijk nemen, de huidige politici hebben niet liever.

  Maar rond de Koning staat een hele entourage, met aan het hoofd Van Ypersele de Strihou, zijn kabinetschef, waarvan wordt gezegd dat die eigenlijk de touwtjes in handen heeft. Dat is ook het geval bij Prins Filip. Een falen van Filip, is dan ook een falen van zijn entourage. Ik zou trouwens niet in zijn plaats willen zijn, wetende dat men zo veel van je verwacht en tegelijk met de bijl klaarstaat om bij elke misstap je hoofd af te kappen.

  Ik ben echter ook een hevige voorstander van de onmiddelijke splitsing van het Kiesarrondisement Brussel Halle Vilvoorde. In de eerste plaats omdat dit een gewone uitvoering van een gerechtelijke beslissing van het Arbitragehof is. (de vorige regering had dit ook al kunnen beslechten trouwens, maar koos ervoor om verkiezingen net vóór de einddatum te houden) In de tweede plaats opmerken dat dit niet alleen de gemeenten Vilvoord een Halle inhouden maar ook Tervuren, Overijse, Hoeilaart, Sint Genesius Rode, …. Allemaal gemeenten waar waalse partijen opkomen ! (Blijft dan nog het feit dat er wel een gerechtelijk arrondisement blijft Brussel Halle Vilvoorde !)

  Wat me zeer verbaasd in heel deze problematiek rond de splitsing is de plotse interesse erin door Vlaamse Partijen! Enkel Vlaams Brabanders (uit de rand) kennen de effectieve problemen hierrond, toch roept een “partij” als het Vlaams Blok hard om zo een splitsing. Als men de laatste verkiezingsuitslagen nakeek kon men merken dat Vlaamse Partijen in dat kiesarrondissement rond de kiesdrempel lagen !! We spreken hier dus over Vlaams Brabant! Geen wonder dat de walen niet happig zijn op een splitsing!

  Op het vlak van Staatshervormingen ben ik eerder gematigd. Ik ben een voorstander als dit tot daadwerkelijk beter bestuur leidt. Een manager moet delegeren als dit impliceert dat men efficiënter werkt dan. Maar ook alleen maar op die voorwaarde. Laat ons eerlijk zijn, wie weet nog welke niveau’s verantwoordelijk zijn voor wat?

  Wat ik vooral vreemd vind is dat men een federaal parlement samenstelt zonder dat er federale partijen bestaan ! Waarom niet het federaal parlement bevolken op basis van een systeem van doorvloeïng uit de gemeenschappen een gewesten (waarbij ik de opmerking wil maken dat ik blij ben dat de walen eindelijk doorhebben dat het misschien een goed idee is,omwille van kostenbesparing en efficiëntie, om de gemeenschap en gewest te fusioneren zoals in vlaanderen)

  Verder nog de bedenking dat België een centrifugale federale staat is. Wat wil zeggen dat het geheel in de mixer tot kleine stukken wordt gesneden. (In tegenstelling tot een centripedaal systeem zoals de Verenigde Staten van Amerika waar de delen samenvloeiden tot een geheel) Volgens sommigen leidt dit eerste systeem onherroepelijk tot splitsingen omdat de drang tot mixen blijft bestaan.

  Voor zover enkele bedenkingen over onze gefederaliseerde constitutionele monarchie.

 5. […] geleuter, maar regels zijn er om gebroken te worden. Eénmaal op een jaar mag dat wel eens… Vorig jaar hebben we ook één keer over de politiek geschreven en de huidige stand van zaken verplicht er ons […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: