Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  april 2008
  M D W D V Z Z
  « Mrt   Mei »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,318 hits
 • Advertenties

Langs Vlaamsche Weeghen (2)

Posted by Bert op 9 april 2008

Zondag hebben we na lang beraad toch nog eens de Vlaamsche weeghen onveilig gemaakt met Suzanne. De weerkaarten gaven de beste prognoses voor het oosten, dus trokken we oostwaarts: de voorkempen, vaak als woonuitbreidingsgebied van Antwerpen gezien. Niet echt toeristische toppers, maar wel af en toe een mooi fotootje kunnen schieten. Deze streek bezit namelijk heel wat kastelen, want ook vroeger al kwamen de rijkste Antwerpenaren hier ‘uitrusten’ in hun hoven van ‘plaisance’ te midden de bossen…

We gingen van start met Schoten, temidden de groene long van Antwerpen, want Schoten bestaat uit maar liefst 30% bos. De stad richt zich dan ook voornamelijk naar wandelaars. Ik voelde mij zowaar thuis, want etymologisch heeft Schoten dezelfde betekenis als Bikschote, het dorp waar ik opgroeide: “omheining” (schote), waarbij mijn dorp nog een “beek” (bik) op de koop toe had. Veel mooie plekjes hebben we rond het marktplein, dat in z’n huidige toestand pas van 1964 dateert, niet gevonden. Het neo-gotische gemeentehuis (°1905, architect Eugène Gife) vonden we nog wel iets hebben. Ook de houten wegwijzer (°Herman Cornelis) op de markt maakt het saaie marktplein net iets aantrekkelijker.
De bibliotheek werd in 1974 opgetrokken onder leiding van architect Renaat Braem en Piet Janssens. Braem is niet van de minste, want hij wordt aanzien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de moderne architectuur en stedenbouw in België. Hij is ook gekend als architect van de politietoren aan de Oudaan, het Bouwcentrum en het Kiel (woontorens), in Antwerpen.

Voorkempen Voorkempen Voorkempen

‘s-Gravenwezel, deelgemeente van Schilde, was dan weer net wat interessanter. Deze gemeente is één van de welvarendste gemeentes van Vlaanderen en wordt ook wel ‘de parel van de voorkempen’ genoemd (vooral door het bosrijke natuurschoon dan). Ook hier was provinciaal bouwmeester Eugène Gife actief, want hij bouwde er de Catharinakerk in 1876-78. In het dorp heb je sinds 1974 ook nog een piepklein museumpje voor heem- en volkskunde De Drie Rozen. Nog een overblijfsel van drie Kempische arbeiderswoningen uit begin 20ste eeuw. Ik schat dat het museum gemiddeld maar 3 man en een paardenkop per dag over de vloer krijgt… Het 13e-eeuwse kasteel van de “graven van het bos bij de beemden”, net iets groter, mag er ook best wezen.

Voorkempen Voorkempen

De Sint-Guibertuskerk van Schilde (“beboste plaats aan de Schijn”) uit 1865 werd ook door Gife ontworpen. Na drie werkstukken van deze architect gezien te hebben, ben ik alvast overtuigd van zijn inspiratieloosheid. Tja, het was dan ook een provincieambtenaar hè. Gelukkig was er wel een goeie ouwerwetse urinoir, waar mannelijke kerkgangers (en passanten gelukkig ook) zich kunnen ontdoen van overtollig vocht. Een neusknijper is wel aangeraden… Verder zorgden de bomen aan het kerkhof voor een leuke prent.
Schilde werd gedurende eeuwenlang gerund door de adellijke familie van de Werve. Van de 14e eeuw tot 1953 waren ze hier heer en meester. Een praalgraf van één van deze telgen herinnert hieraan op het kerkhof, achter de kerk.

Voorkempen Voorkempen Voorkempen

We bezochten ook nog Oelegem en Wijnegem, maar dat zal voor een volgende keer zijn… ’n Mens moet ook nog werken, hè 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: