Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  mei 2008
  M D W D V Z Z
  « Apr   Jun »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,207 hits
 • Advertenties

Langs Vlaamsche Wegen (3)

Posted by Bert op 20 mei 2008

Werken in het onderwijs heeft bijster weinig extra-legale voordelen, maar eentje daarvan is de Lerarenkaart. Met deze kaart kunnen we onder andere gratis of met een fikse korting de Vlaamse musea bezoeken. Ook in het buitenland werkt het handige kaartje vaak als gratis deurenopener. Er worden ook vaak dagvullende programma’s ingericht en enkele weken geleden was dit ook het geval: er werd ons een gratis rondleiding in Poperinge en zijn Hopmuseum voorgesteld…

Hoppestaken Poperinge Being creative


Deze stad van de Keikoppen (bijnaam Poperingenaars) is trouwens ook mijn geboortestad, dus het was voor mij alvast een blij weerzien. De meesten kennen de stad vooral van nonkel Henri, de nonkel van prinses Mathilde d’Udekem d’Acoz. Hij was er jarenlang burgemeester. Naast ikzelf werden Dirk Frimout, Anne Provoost en Johan Vande Lanotte in Poperinge geboren.
Na een anderhalf uur rijden naar de verre Westhoek begon de dag met een rondleiding in het Hopmuseum. Dit museum is het het meest complete hopmuseum ter wereld. Het toont de geschiedenis van de hop en de hopteelt vanaf de 13e eeuw. Het bevindt zich in de Stadsschaal, waar vroeger hop (of hommel in het plaatselijke dialect) werd gewogen, gekeurd en opgeslagen. Het werd in 2006 nog volledig vernieuwd en het is een aangenaam museum geworden met interactieve zuilen, filmpjes uit de oude doos, maquettes van hoe men vroeger en nu hop teelde,… . Na anderhalf uur heb je het er wel gezien, maar meer hoeft dat niet te zijn…
We eindigden de rondleiding met een goeie “stutte mé koas” inclusief een lekker Hommelbier, het typische Poperingse bier met een sterke hopsmaak.

De Stadsschaal Hommelbier en ik

Nadien hadden we nog wat tijd over voor een rondritje in de streek. Via Abele (een straatdorp waar de ene kant op Belgisch, en de andere kant op Frans grondgebied ligt), reden we Frankrijk binnen. We wandelden (in de regen) door Cassel, één van de mooiste steden in de Nord, vind ik. Vooral door z’n prachtige ligging op de Casselberg (176m), het hoogste punt van de Westhoek. Vanop deze hoogte leidde maarschalk Foch bij het begin van de Eerste Wereldoorlog de Eerste Slag om Ieper en de Slag om de IJzer.

Cassel standbeeld Foch Cassel

Na het opnieuw oversteken van De Schreve, stopten we eventjes in Watou, dit dorp is vooral gekend van de 20.000 toeristen die jaarlijks naar de poëziezomer afzakken. We zien hier op de foto onder andere het Clausmonument van Roger Raveel uit 1993 voor de Sint-Baafskerk. Ernaast het leuke Brouwersmonument (°1982) dat verwijst naar de nog twee bestaande ambachtelijke brouwerijen in Watou.

Watou Watou biermanneke

In de late namiddag kregen we nog een stadsrondleiding waar we onder andere leerden dat Poperinge vanaf de middeleeuwen tot de 19e eeuw door abten van het Franse St-Omer werd geregeerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge, samen met Veurne, de enige plaats van België die niet onder de bezetting van de Duitsers moesten leven. Het was er dan ook een komen en gaan van legereenheden die hier kwamen uitrusten in onder andere het Talbot House. Zo groeide Poperinge tijdens den Grooten Oorlog uit tot een grootstad van maar liefst 250.000 inwoners!

Talbot House Poperinge

Het Weeuwhof lijkt sterk op een begijnhof, maar hier leefden weduwen en alleenstaande vrouwen, die vaak kantklosten om een cent bij te verdienen.
Verder zie je op de onderstaande foto’s ook nog het knusse stadshuisje van Poperinge, waar mijne naam in het geboorteregister staat…

Weeuwhof Poperinge Stadhuis Poperinge

We eindigden de dag met de aankoop van echte Poperingse Mazarinetaart bij bakkerij Sansen, die het recept sinds 1800 gebruiken. Het werd vroeger door de Poperingse burgerij gegeten tijdens rouwmaaltijden. Voor de gewone bevolking was het eerder een kermisgebak.

We hebben ons alleszins, ondanks het mindere weer, toch goed geamuseerd daar, en onze volgende lerarenkaartdag staat alweer ingepland… maar da’s voor later!

Meer foto’s kan je nog op onze Flickr-pagina vinden…

Advertenties

Eén reactie to “Langs Vlaamsche Wegen (3)”

 1. De Bikschotenaars said

  Hierbij even vermelden dat Bert geboren is in Poperinge en in het stadhuis ( foto ) werd ingeschreven onder het oog van een onbekende getuige.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: