Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  juli 2008
  M D W D V Z Z
  « Jun   Aug »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,154 hits
 • Advertenties

Langs Vlaamsche Wegen (4)

Posted by Bert op 2 juli 2008

Zondagnamiddag hebben we van het mooie weer genoten in het bijzijn van de immer rustig kabbelende Schelde. Niet in Antwerpen deze keer, maar ter hoogte van Klein-Brabant. Een erg mooie streek voor zonnige dagen. Een sfeerbeeld.

We startten onze rondrit waar we een vorige keer geëindigd waren: in Rupelmonde. Deze deelgemeente van Kruibeke komt vaak in geschiedenisboeken voor als de geboorteplaats van Gerard De Kremer, alias Gerardus Mercator (°1512). Hij was de man die ons een verzameling kaarten in boekvorm, een atlas liet noemen. Deze 8e Grootste Belg verdient dan ook een standbeeld op het marktpleintje. Verder is er ook nog een overblijfsel van de burcht die de graven van Vlaanderen hier bouwden om alles wat langs de Schelde passeerde in de gaten te kunnen houden. Heel wat groten der aarde zaten hier toen gevangen, waaronder zelfs Mercator in 1544, toen hij beschuldigd werd van ketterij. De burcht werd tijdens de Hollandse Oorlog volledig vernield, waarop een baron in de 19e eeuw er een toren als jachtpaviljoen liet bouwen. Aan de Schelde is er nog een overschotje van een scheepswerf, waar nu nog traditionele schepen worden onderhouden en gerestaureerd.

Standbeeld Mercator (Rupelmonde) Rupelmonde Rupelmonde scheepswerf

Steendorp is als dorp eigenlijk niet echt interessant om te bezichtigen. Dat de naam van het dorp afkomstig is van de vele steenbakkerijen die hier aanwezig waren, en dat de bijnaam van de inwoners van dit dorp, de mosterdpotten, genoemd naar de vorm van de kerktoren, is best leuk om te weten, maar daar blijft het ook bij. Wat velen blijkbaar niet weten is dat Steendorp ook een fort bezit dat werd gebouwd als deel van de Antwerpse fortengordel tussen 1882 en 1892. Het was het laatste fort dat in baksteen werd gebouwd én het duurste. Het is dan ook een poepsjiek vleermuizenhotel geworden: de grootste overwinteringsplaats in Vlaanderen. Sinds de jaren 1990 is het een natuurgebied geworden en dus een leuke én vooral heel erg rustige wandelplaats.

Steendorp kerk Fort van Steendorp

Na een rondrit langs de Oude Schelde en Weert, kwamen we in Hingene terecht, waar het prachtige, Italiaans aandoend, kasteel d’Ursel staat. Dit slot werd gebouwd voor de hertog van Ursel dat meer dan 350 jaar (tot 1973) als buitenverblijf dienst deed. Sinds 1994 is het provinciaal domein.

Hingene slot Hingene slot

Op het grondgebied van Hingene, aan de Schelde, staat ook nog het zomer- en jachtpaviljoen van de heren van Ursel: de Notelaer, ook wel gekend van de serie Stille Waters, een aantal jaren terug.

De Notelaar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: