Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  juli 2008
  M D W D V Z Z
  « Jun   Aug »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,207 hits
 • Advertenties

Geschiedenis van een verdeeld land…

Posted by Bert op 15 juli 2008

Ok, we hadden inderdaad afgesproken dat onze blog niet ‘bevuild’ zou worden met politiek geleuter, maar regels zijn er om gebroken te worden. Eénmaal op een jaar mag dat wel eens…

Vorig jaar hebben we ook één keer over de politiek geschreven en de huidige stand van zaken verplicht er ons bijna toe om er nog een woordje over te schrijven…
Albert moest vorig jaar ook al zijn vakantie staken om zijn kindjes (i.e., de twee landsgedeeltes) niet meer in elkaars haren te laten vliegen, maar het heeft blijkbaar niet veel uitgehaald.
Leterme (zelfs eigenaar van een heuse facebook pagina!) heeft vorige nacht zijn ontslag aan de koning aangeboden, waardoor ons land nu duidelijk terug naar af is. Dertien (13!) maanden na de verkiezingen is er weinig veranderd. Nochtans heeft iedereen erg hard gewerkt, maar van efficiënt werken was duidelijk geen sprake, laat staan van efficiënt besturen.

Eén ding is Leterme alvast duidelijk: het huidige staatsmodel voldoet niet langer om een stevige regering op poten te zetten. Zijn laatste wanhoopspoging om de gewesten onderling met elkaar te laten onderhandelen is een eerste stap in de richting van het confederalisme. De twee gemeenschappen in ons land waren wel ooit min of meer eensgezind: in 1830, bij de afscheiding van België met Nederland, toen ook een taalkwestie: vooral de Franstalige Belgen (ook in Vlaanderen werd het openbare leven overheerst door het Frans) wilden af van Nederland omwille van de taalwetten die koning Willem I had doorgevoerd en waarbij de Franstalige Belgen dachten dat deze de Nederlandstalige Hollanders zouden bevoordelen.

Het unitaire België was geboren (ook al bestonden er nog heel wat andere plannen voor de verdeling van België), maar al direct werden de eerste breuken tussen beide landsgedeeltes zichtbaar.
België werd eentalig Frans, want Wallonië had het economische, en dus ook politiek, het meest voor de wind. In Vlaanderen was er al direct weerstand tegen deze ééntaligheid, met de universiteiten als voortrekkers van de Nederlandse taal: vanaf 1876 werd opnieuw in het Nederlands les gegeven. In de jaren 1930 werd Nederlands opnieuw een volwaardige taal binnen onderwijs en leger.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden veel Vlamingen met de Duitsers waardoor voor een korte tijd in 1944 de beide landsgedeeltes gescheiden waren. Na de oorlog herstelde het Belgische gezag zich, maar de cultuurverschillen werden toen pas echt duidelijk met de koningskwestie.

Het afglijden naar een federale staat werd ingezet begin jaren 1960 met de taalgrens en taalwetten (die de dag van vandaag nog erg omstreden zijn), gevolgd door diverse staatshervormingen in de jaren 1970 en 1980 en finaal in het ontstaan van de federale staat in 1993. Nu, 15 jaar later, blijkt ook dit niet meer te werken.
Nochtans bestaan er nog 25 andere federale landen (zoals Duitsland, Zwitserland en de VS), maar het verschil met deze landen is dat ons land een perfect voorbeeld is van een centrifugaal federalisme: het centrale gezag kalft af in het voordeel van de deelstaten. Onvermijdelijk leidt dit tot het uiteen centrifugeren van deze onderdelen tot een confederatie en later eventueel zelfstandige staten. Zowel het Verenigd Koninkrijk (waar Schotland meer autonomie wil) en Spanje (waar de Basken en Catalanen op hete kolen zitten) hebben hetzelfde probleem.

Eén ding is ons alvast duidelijk: we zullen, net als vorig jaar in Bourgondië, tijdens onze reis door Duitsland (Eifel, Moezel, Rijn) ons beste Duits mogen bovenhalen om de Duitse gasten van onze “Zimmer Frei” reeks uit te leggen wat er in België toch gaande is… Dat wordt oefenen!

Advertenties

6 Reacties to “Geschiedenis van een verdeeld land…”

 1. Reynie said

  Geen gezever, maar een schone geschiedenisles.
  Bedankt. 😉

 2. Nicolas said

  Als ge ’t aan de Duitsers die aan de Isar wonen wilt komen uitleggen, laat me iets weten 😉

 3. Bart said

  @ Nicolas: we starten onze voorlichtingsronde aan de Rijn 🙂

 4. Bert said

  Klopt, als we misschien heel hard roepen in Kandel (want dan zijn we het dichtst bij München, namelijk zo’n 320km ver), kunnen de Duitsers daar ons misschien ook horen…

 5. Nick said

  In Wenen ooit zo een boekje zien liggen: “Belgien für Anfänger”. Had de indruk dat het niet echt een verkoopssucces was.
  Goeie reis!

 6. Bert said

  Tja, als je als buitenlander België wilt leren kennen, moet je al heel zot zijn. Veel Belgische inwoners zelf snappen er de ballen van 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: