Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  december 2008
  M D W D V Z Z
  « Nov   Jan »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,207 hits
 • Advertenties

Hunsrück en Nahetal: ruwe hoogvlakte en brede dalen

Posted by Bert op 18 december 2008

Onze vijfde dag in Duitsland was heel erg toeristenloos (behalve dan tegen de avond aan), en misschien daarom net de moeite om eens te doen zoals deze foto al direct bewijst:

Etenstijd @ Schloss Dhaun


Bij het verlaten van Idar-Oberstein maakten we van de gelegenheid gebruik om nog de Felsenkirche op de gevoelige plaat te zetten. Deze kerk is namelijk in een rotswand gebouwd. Wie bouwt nu in godsnaam een kerk half van een rots hangend? Wel, de legende wil nu eenmaal dat Wyrich van Oberstein zijn broer Emich uit het venster van hun kasteel gooide (je ziet de ruïnes nog boven de kerk), omdat zijn broer aanpapte met dezelfde riddervrouw Bertha. Als penitentie na de biecht moest hij op de plaats van het lijk van zijn broer een kapel bouwen… Na het filmen van de Schmidtburg ruïne nabij Schneppenbach hielden we halt in Kirchberg, één van de hoogste plaatsen van de streek (ook al is dat dan nog maar een goeie 400m). Ze kunnen er wel bogen op een mooie 15e-eeuwse Michaelskirche met leuke (en best wel grappige) beeldjes. In Burg Sponheim in Kastellaun hadden ze een probleempje met een boom… Blijkbaar willen beiden echter van geen wijken weten.

Felsenkirche Oberstein Schmidtburg ruïne @ Bundenbach Kirchberg Kirchberg Burg Sponheim @ Kastelllaun

In Simmern, ooit het centrum van een hertogdom, bewonderden we de mooie plafondfresco’s in de St. Josefkirche. Na een fotoshoot met een plaatselijke schone troffen we wat verder een onooglijk klein dorpje aan (Ravengiersburg met amper 500 inwoners), met een mastodont van een kerk. Deze Hunsrückdom was ooit het bezit van het oudste klooster van de streek.

St. Josefkirche @ Simmern Simmern Hunsrückdom @ Ravengiersburg

Ons broodje van de dag werd genuttigd op een superlocatie: Schloss Dhaun gaf ons een prachtig uitzicht op het Simmertal tijdens het opsmikkelen van onze Duitse lekkernijen. Op onze weg naar enkele ‘grote’ badsteden passeerden we nog één van de oudste wijndorpen van het Nahetal: Monzingen. Het dorp heeft nog enkele leuke vakwerkhuizen uit de 16e eeuw.

Schloss Dhaun Etenstijd @ Schloss Dhaun Etenstijd @ Schloss Dhaun Monzingen

Bad Sobernheim is één van de bekendste kuuroorden van de streek waarvan de St. Matthiaskerk een prachtig Stumm-orgel uit 1739 bezit. Ook de vroegere benedictijnerkerk van Sponheim kan fotogeniek genoemd worden. Hét waw-moment van de dag kwam echter van de Rotenfels. Dit is een 200m hoge en 1,2km lange klifwand wat het de grootste klifwand tussen de Alpen en Scandinavië maakt. Het is gevormd uit gestold magma en naar ’t schijnt ideaal voor bergbeklimmers en… zelfmoordenaars.

St. Matthias @ Bad Sobernheim Sponheim Sponheim Rotenfels Rotenfels

Na nog een pose op een fraai uitzichtspunt in Bad Münster am Stein, kwamen we in nog een badplaats aan de Nahe, Bad Kreuznach, trouwens één van de droogste streken in Duitsland. Wij kunnen dat alvast beamen: daar hebben we geen regen gezien, zoals je aan de helblauwe lucht en de genietende poes kan zien. Vooral de brug over de Nahe is opmerkelijk, omdat er nog steeds brughuizen boven het water hangen. Zo zijn er maar drie bruggen in gans Duitsland meer! We keken dan ook nog eens onze ogen uit op de plaatselijke sport daar: elkaar-van-een-bootje-afduwen, of zo…

Bad Münster am Stein Bad Kreuznach Bad Kreuznach Bad Kreuznach Bad Kreuznach

Onze dag werd afgesloten met nog een stadswandeling in Worms, samen met Trier en Keulen, één van de oudste steden van het land én de tweede belangrijkste Duitse stad voor romaanse architectuur, na Keulen. Hier ontstond trouwens het protestantisme, nadat Luther hier door het Edict van Worms als ketter in de ban werd geslagen in 1521. Er herinnert nog steeds een indrukwekkend monument aan dit feit, het grootste monument ter wereld dat de Reformatie herdenkt. Twee plaatsen maakten verder nog indruk op ons: de enorme St. Peter Dom, weer zo’n mastodont van een kathedraal van de fijnste romaanste architectuur in het land, en het joodse kerkhof Heiliger Sand, dat één van de oudste van Europa zou zijn: het oudste graf dateert uit 1076! Let ook vooral op het graf dat bedolven is onder de steentjes op de voorgrond (een typisch joods gebruik): daar ligt rabbi Meir (1215-1293), een joods geleerde en blijkbaar nog erg populair…

Luthermonument @ Worms Dom St. Peter @ Worms Dom St. Peter @ Worms Judenfriedhof Heilger Sand @ Worms

Dom St. Peter @ Worms by night

Advertenties

2 Reacties to “Hunsrück en Nahetal: ruwe hoogvlakte en brede dalen”

 1. Benjamin said

  Zomerse foto’s met WordPress-kerstsneeuw: wat een mix 🙂

 2. Bert said

  Da’s natuurlijk het nadeel van te weinig tijd te hebben om snel alles on line te zwieren… Maar het geeft wel een leuk effect 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: