Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  december 2008
  M D W D V Z Z
  « Nov   Jan »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,318 hits
 • Advertenties

Langs Vlaamsche Wegen: Sint-Truiden

Posted by Bert op 29 december 2008

Een tweetal weken terug had ik een “twee kopen, één betalen”-actie van een restaurant in Sint-Truiden gewonnen, wat ons direct een reden gaf om de Limburgse stad temidden Haspengouw door de lens te halen. Mijn voorbereiding was deze keer niet zoals het hoort, maar daar bestaan natuurlijk nog toerismekantoren voor. We kochten ons de Trudo wandelgids, waarmee we over 6km alle Truiense bezienswaardigheden te zien kregen. Het was er ongeveer zo koud als nu, dus we zetten met een goede stap vooruit…

De wandeling start direct op de Grote Markt, het tweede grootste van België, na dat van Sint-Niklaas. Het was het centrum van de priestergemeenschap, lang geleden gesticht (in 655) door de Heilige Trudo, die zijn naam aan de stad gaf. Later werd het een abdij, met heel wat pelgrims die het graf van de heilige bezochten. Zo ontstond uiteindelijk deze nederzetting. Vlakbij de markt, vind je nog altijd een overblijfsel van deze abdij. Het overgrote deel werd door de Fransen, na hun Revolutie, afgebroken. De toren dateert nog uit de 11e eeuw, echter zonder spits, want deze werd in 1975 door een brand verwoest.
Naast de abdij staat het stadhuis met hallentoren uit begin 17e eeuw voorzien van een beiaard van 50 klokken. Voor de toren staat het 14e-eeuwse perron met smeedijzeren tweekoppige adelaar (het symbool van stedelijke vrijheid in het prinsbisdom Luik, waar Sint-Truiden ooit deel van was).

Vroegere benedictijnenabdij Sint-Truiden Stadhuis Sint-Truiden Perron Sint-Truiden

De Sint-Gangulfuskerk dateert uit de 11e eeuw en is daarmee de oudste kerk van de stad… en dat zie je ook binnenin aan het eenvoudige interieur. Sint-Truiden biedt vlakbij het treinstation ook enkele art-nouveauhuizen uit begin 20ste eeuw met tegelmozaïeken. De Sint-Maartenskerk was dan weer een vroegrenaissance-gebouw uit de 16e eeuw, maar dat zie je enkel nog aan de toren. De rest is van recentere datum: neoromaans uit 1895 (zelfde geboortejaar als nr53, trouwens!).

Sint-Gangulfuskerk Sint-Truiden Art-nouveau Sint-Truiden Art-nouveau Sint-Truiden Sint-Maartenskerk Sint-Truiden

Op de vestingen voelden we de kou echt snijden, maar toch zijn we er nog in geslaagd om de Villa Orphée, een neoclassicistisch herenhuis uit 1896, op de gevoelige plaat te zetten. Een goed verstopte gevel, is deze van het refugehuis van de abdij van Averbode. In de laatgotische nis staat het 400 jaar oude beeld van Sint-Jan-de-Doper, patroonheilige van de norbertijnenabdij van Averbode. De indrukwekkendste kerk is deze van de minderbroeders. Deze werd voltooid in 1735, maar moest grotendeels na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd worden. Sint-Truiden heeft ook een door UNESCO erkend werelderfgoed: het Sint-Agnesbegijnhof. De begijnhofkerk lag er tijdens ons bezoek vredig bij: iedereen was er naar binnen getrokken voor het jaarlijkse kerstconcert.

Villa Orphée Sint-Truiden Refugehuis Abdij van Averbode, Sint-Truiden Minderbroederskerk Sint-Truiden Sint-Agnesbegijnhofkerk, Sint-Truiden

Met de ijzige wind in ons gezicht haastten we ons naar het restaurant Sud et Sol waar we gereserveerd hadden, voor een gezellig etentje bij kaarslicht. De bespreking inclusief beoordeling mét Senseo’s volgt later nog… We besloten in de warmte alvast dat Sint-Truiden geen topbestemming is, maar eerder een gemiddeld provinciestadje met vergane glorie. Al is die vergane glorie wel het zien waard…
Oh ja, nog twee foto’s die we jullie niet wilden onthouden: Een nostalgische foto naar de Belgische Frank en het plaatselijke huursarcasme.

Nostalgie Te duur

Advertenties

Eén reactie to “Langs Vlaamsche Wegen: Sint-Truiden”

 1. […] Langs Vlaamsche Wegen: Sint-Truiden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: