Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  februari 2009
  M D W D V Z Z
  « Jan   Mrt »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,207 hits
 • Advertenties

Langs Vlaamsche Wegen (10): Damme

Posted by Bert op 1 februari 2009

Gisteren wilden we van het prachtige zonneke profiteren en hebben we er een dagje West-Vlaanderen van gemaakt. Na een rustig ontbijtje reden we richting Damme, een zalig dorpje vlakbij Brugge. Allemaal erg toeristisch, maar lekker rustig op dit moment van het jaar. Zeker een aanrader. Niet overtuigd? Misschien kunnen onze foto’s je toch naar daar krijgen! Wij combineerden de uitstap met een wandeling langs het Oostends zèètje…

Damse Vaart Schellemolen Damme


Damme is niet meer wat het geweest is. Het was ooit een grote garnizoensstad met een enorme omwalling en vele edellieden die er hun sjieke huizen neerpootten, maar vandaag woont er nog amper 750 man. Het stadje heeft echter wel nog zijn grandeur behouden met de vele oude gebouwen.
We starten bij het stadhuis uit 1464, een parel van Brabantse gotiek. Beneden was oorspronkelijk een stapel- en verkoopsruimte (kan je nog zien aan de luikjes) en boven was het eigenlijke schepenhuis. In de nissen tussen de vensters zien we de graven en gravinnen van Vlaanderen die van Damme een belangrijke stad maakten. Zo zien we de Bourgondische hertog Karel de Stoute die zijn toekomstige vrouw Margaretha van York een trouwring aanbiedt… Ze zijn hier in het huis Sint-Jan dan ook in de echt verbonden.
Naast Margaretha hangen nog twee schandstenen of gerechtsstenen. In België vind je enkel nog in Turnhout dergelijke stenen. Ze dienden om rond de nek van de gestraften (meestal vrouwen die tot de laagste sociale groepen behoorden en hun geldboete niet konden betalen) te binden met een ketting. Ze werden aan openbare gebouwen opgehangen om de bevolking af te schrikken. Een ander verhaal meent dat dit de enige twee stenen waren die overbleven bij de bouw van het stadhuis. De architect wat zo trots op zijn precieze berekening, dat hij ze uit trots aan het stadhuis vastmaakte.

Damme stadhuis Damme stadhuis Damme Huis Sint-Jan Damme schandstenen

Damme is ook de stad van Jacob van Maerlant, de belangrijkste Middelnederlandse auteur, die de basis zou gelegd hebben voor het hedendaagse Nederlands. Hij woonde en werkte in Damme van ca. 1270 tot aan zijn dood in ca. 1292 en schreef er zijn grote encyclopedische werken Rijmbijbel in 1271 en Spiegel Historiael in 1284-88.
Achter hem zie je de klokkentoren met twee van Vlaanderens oudste klokken. Nog niet zolang geleden, bij de restauratie van het geheel, werd er een 39 klokken tellende beiaard gehangen. Bovenop de toren draait de Damse hond als windwijzer om zijn as. Ook in het wapenschild van het stadje, dat trots door een leeuw aan het stadhuis wordt vastgehouden, staat prominent een hond. Ook hier hangt een legende aan vast dat teruggaat tot het begin van Damme. In 1134 kwam het zeewater na een stormvloed tot hier. Zo’n 1000 Friese dijkwerpers wierp hier een dam op, maar één bres kon niet gedicht worden. De dijkwerkers legden de schuld bij een huilende hond die op de werken rondzwierf. Men kon de hond te pakken krijgen, waarop deze in de bres werd geworpen, waarop de dam eindelijk afgewerkt kon worden. Op deze plaats ontstond het vissersdorpje Hondsdamme, later afgekort tot Damme…

Damme Jacob van Maerlant Hondsdamme

Damme is, zeker sinds de laatste schaatsgekte, ook gekend voor zijn Damse Vaart. Dit kanaal, dat werd gegraven onder impuls van Napoleon door Spaanse krijgsgevangenen, loopt van Brugge tot Sluis en snijdt Damme middendoor. Het schaatsen werd gisteren enkel door de plaatselijke waterkiekens beoefend. Langs deze vaart ligt de Sint-Christoffelhoeve met het 16-eeuwse woonhuis gebouwd voor de proost van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Wat verder staat de trotse Schellemolen uit 1867 te weerspiegelen in het dunne ijslaagje van de Damse Vaart.

Damse Vaart Damse Vaart Damme Sint-Christoffelhoeve Damse Vaart Schellemolen Damse Vaart Damse Vaart

Damme is ook de Uilenspiegelplek bij uitstek: In de Légende d’Ulenspiegel, van Charles de Coster, wordt Tijl Uilenspiegel namelijk in Damme geboren. Het monument bij de Vaart verwijst nar een episode uit het boek waarin Tijl een tent op de Damse Markt installeert en iedereen die binnenkomt een spiegel voorhoudt. Zo passeren geleerden (uilen), priesters (mariboes), het kwakende plebs (kikkers) en een dwazerik (ezel met bel om de nek) de revue.

Damme Uilenspiegelmonument Damme Uilenspiegelmonument Damme Uilenspiegelmonument

Tot slot van de frisse wandeling konden we genieten van een mooi zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk vanop de oude stadswallen. Deze kerk stond oorspronkelijk in het midden van het 13e-eeuwse Damme, maar nu staat ze wat zielig tussen de velden. Een deel van de kerk, tussen toren en schip, werd ook afgebroken, omdat de kerk véél te groot was geworden voor het slinkende bevolkingsaantal. Jacob van Maerlant ligt er onder de toren begraven.
Na al die cultuur had onze innerlijke mens zin gekregen in wat warms en zoet, en we kregen meer dan goed voor ons is in Tante Marie, een héél gezellig etablissement en zeker een bezoekje waard, na zo’n inspannende wandeling. Een aanrader zijn de degustaties van patisserie of warme taarten met een kannetje hete koffie of chocolademelk! Ons zien ze er zeker nog terug…

Damme Onze-Lieve-Vrouwekerk Damme Onze-Lieve-Vrouwekerk Damme Onze-Lieve-Vrouwekerk Damme Tante Marie

De namiddag was nog jong toen we er buitenstapten, waarop we richting Oostende reden om daar nog wat extra jodium op te doen. We kunnen weer tegen onze komende werkweek!

Oostende Slimmerstraat Oostende strand Oostende strand Oostende strand

Advertenties

7 Reacties to “Langs Vlaamsche Wegen (10): Damme”

 1. Peter said

  Jullie foto’s roepen herinneringen op:
  tijdens een jaar in Brugge (bijna in een vorig leven)
  werd Damme één van mijn ‘romantische uitstappen”

  Plezant te lezen/zien dat er weinig veranderd is na al die jaren 😉

 2. Benjamin said

  Het is een heel romantische omgeving!

 3. Reynie said

  Damn… vanwaar haal je al die info over Damme? 😕

  Voor mij is het gewoon de kortste weg van Zeebrugge-Dorp naar de Carrefour in Brugge St.Kruis. :mrgreen:

 4. B said

  @Peter & Benja: Yep, romantisch dorpje… Was een vervroegd Valentijn-uitstapje (ben jammergenoeg niet thuis tijdens het Valentijnweekend 😦
  @Reynie: It’s my hobby, op zoek gaan naar leuke info over de plaatsen waar we naartoe gaan. Zoek je nog een gids? 🙂

 5. @ Reynie: als je wil weten waar b alle info vandaan haalt, moet je eens in de koffer van onze wagen of in de bibliotheekkast thuis komen kijken 😉

 6. Benjamin said

  Maar je zit over de Grote Plas! En je liefde aan je ventje uiten moet het hele jaar door 😛

 7. […] Langs Vlaamsche Wegen (10): Damme […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: