Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  februari 2009
  M D W D V Z Z
  « Jan   Mrt »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155,207 hits
 • Advertenties

Pfälzer Wein und Wald

Posted by Bert op 10 februari 2009

Tijd om nog eens wat foto’s van onze Duitslandreis in september op jullie los te laten. We zijn ondertussen aangekomen op de meest zuidelijke plaats van onze reis: de Pfalz, een zonnige streek tussen de Rijn en Frankrijk en eigenlijk een verderzetting van de Elzas (Frankrijk) waar we een aantal jaren terug onze lippen aan de wijn zetten… Ook de Pfalz is een wijnstreek, zelfs de grootste van Duitsland. Naast de wijn, kan je er ook terecht voor heel wat natuur, want het Pfälzer Wald is het grootste natuurpark van Duitsland…

Dom Speyer Villa Lüdwigshöhe Rietburg


Na wat autostrade te hebben afgevlamd (we hebben er ‘ns ons gaspedaal getest, want in Duitsland is er geen maximale snelheid op snelwegen) kwamen we in Speyer (Spiers) aan. Een erg belangrijke stad ten tijde van de keizers van het Heilige Roomse Rijk, want er werden meer dan 50 rijksdagen (een vergadering van Duitse vorsten en bisschoppen) gehouden. Het indrukwekkendste monument in deze stad is de Dom St. Maria und St. Stephan, de grootste nog bestaande romaanse kerk van Europa (sommigen durven zelfs van de wereld zeggen). Het is bovendien de grootste kathedraal van Duitsland, want is maar liefst 134 meter lang. In 1981 werd de dom dan ook als tweede Duitse monument op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De kerk werd in de 11e eeuw in een sneltempo (30 jaar) opgetrokken, een grote technische prestatie in die tijd. Op het vroeger uur, wanneer wij er ronddwaalden, staken de torens nog in de ochtendnevel, wat het geheel een extra mysterieus tintje meegeeft. Wanneer je er vol ontzag binnenstapt, kom je eerst in de Kaiserhalle terecht, waar enkele marmeren monumenten staan voor Rudolf van Habsburg en Adolf van Nassau, beiden 13e-eeuwse keizers geweest. Errond staan enkele standbeelden van in de Dom bijgezette keizers. Deze keizers liggen in één van de mooiste cryptes van Duitsland. Ze werden in een eenvoudige ruimte bijgezet in 1906, nadat ze uit het schip werden opgegraven.
Wanneer je terug buitenkomt en de nevel al deels opgetrokken is, struikel je bijna over een grote ronde schaal. Het is de Domnapf, een schaal uit 1490 dat door de nieuw ingewijde bisschoppen vol wijn werd gegoten om zo in de gunst te vallen van de bevolking.

Dom Speyer Dom Speyer Dom Speyer Dom Speyer Dom Speyer Dom Speyer

Het enige andere monument waar we ook van onder de indruk waren in Speyer, is de Gedächtniskirche. Deze jonge kerk, want gebouwd tussen 1890 en 1904, werd opgetrokken als aandenken aan het protest van een minderheid van evangelische vorsten tijdens de rijksdag van 1529 en waardoor het Protestantisme geboren was. De katholieken konden echter niet achterblijven en bouwden vlakbij hun Josephskirche in 1912 als antwoord, of als provocatie, misschien… Onder de 100m hoge indrukwekkende toren staan beelden van Martin Luther en de protesterende vorsten.

Gedächtniskirche Speyer Gedächtniskirche Speyer Josephskirche Speyer

We rijden nu richting het enorme natuurpark Pfälzer Wald. Kandel ligt er aan de rand van en biedt nauwe pittoreske straatjes met oude vakwerkhuizen. De toren van de St. Georgskirche uit 1519 is het belangrijkste laatgotische bouwwerk van de Pfalz. Te midden het grootste samenhangende woudgebied van Duitsland lieten we onze picknick welgevallen, vlakbij een 18e-eeuwse “Postmeilenstein”.
De dagelijkse fotoshoot vond deze keer plaats ter hoogte van en op een kastelentrio in Dahn. Veel meer dan wat ruïnes restten er niet meer van: de Fransen hadden in 1689 wat te wild omgesprongen met hun kanonballen…

Kandel Kandel Picknick @ Pfälzer Wald
Burchtruïnes Dahn Burchtruïnes Dahn Burchtruïnes Dahn Burchtruïnes Dahn

Na de natuur reden we door het wijngebied van de Pfalz. Bij ons niet zo gekend als de Elzas-wijnen, de Franse tegenhanger, maar daarom niet minder aantrekkelijk. De Duitsers hebben er zelfs in 1935 een 85km lange “Deutsche Weinstrasse” van gemaakt om het wijnbouwgebied bekender te maken. Deze toeristische wijnroute start aan de Franse grens in Schweigen-Rechtenbach, waar een 20m hoge “Deutschen Weintor” je verwelkomt. Langs deze wijnroute kom je ook langs de Reichsburg Trifels, een vroegere keizerlijke vesting op de 493m hoge Sonnenberg. Je ziet ze pronken achter mij en Hannes (den otto). Na nog wat wijndorpjes rijden we naar de vroegere zomerresidentie van Ludwig I von Bayern, de Villa Lüdwigshöhe, dat hij hier in 1852 liet bouwen naar Italiaans voorbeeld. Hij had er tijdens zijn ontbijt op het terras een magnifiek zicht op de wijnvelden onder hem!

Schweigen-Rechtenbach Reichsburg Trifels Villa Lüdwigshöhe Rietburg Villa Lüdwigshöhe Rietburg Villa Lüdwigshöhe Rietburg

Onze dag eindigde in Neustadt an der Weinstrasse. Het Hambacher Schloss en wordt de wieg van de Duitse democratie genoemd, omdat er in 1832 het Hambacher Fest plaatsvond, een eerste samenkomst van maar liefst 30.000 burgers uit alle klasses die de eenheid van Duitsland, vrijheid en democratie eisten. Hier werd ook voor de eerste keer de huidige Duitse kleuren (zwart-rood-goud) voor de vlag gebruikt (maar dan in een andere volgorde). Een belangrijke plaats dus in de geschiedenis van Duitsland. Wij genoten vooral ook van het uitzicht op deze Schlossberg.
Neustadt zelf is de hoofdstad van de Pfalz en tevens een belangrijk centrum van de wijnhandel. Het heeft een gezellig marktpleintje met een fontein, waar we voor de eerste keer te maken kregen met de elwetritschen. Volgens een plaatselijke legende zouden deze vogelachtige fabeldieren, die vaak gespot zouden worden in de streek, ontstaan zijn nadat een groep kippen, eenden en ganzen tijdens een hevig onweer verdwaalden en een nieuwe familie stichtten met elfen, kabouters, raven,… Ze zijn echter nog nooit duidelijk op foto gezet… Die van ons is trouwens een bronzen exemplaar.

Hambacher Schloss Hambacher Schloss uitzicht Neustadt an der Weinstrasse

Advertenties

3 Reacties to “Pfälzer Wein und Wald”

 1. Benjamin said

  Schönn

 2. t.~~y said

  idd indrukwekkende foto’s.
  Hoe hard hebben jullie gereden?
  Brrr de gedachte dat ze aan 150 voorbij vlammen doet me al huiveren zenne.
  Maar ja, we rijden dan ook maar met een Smartje (for two).

  Veel landschap daar.
  Kan je echt tot rust komen en één zijn met de natuur.
  Ziet er allemaal leuk uit.
  Prachtige gebouwen, heel rustiek.
  K’hou daar wel van.

  grtz

 3. […] door Bert op 8 mei 2009 Het is alweer een tijdje geleden dat we nog wat foto’s getoond hebben van onze Duitslandreis vorige zomer. We zijn net over […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: