Just b&b!

…dagelijkse belevenissen live from nr53!

 • Voyeurs…

  ...kunnen ons begluren op

  Flickr!

 • Kalender

  november 2009
  M D W D V Z Z
  « Sep   Jan »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Heel eventjes in vakjes denken

 • Woordenwolk

 • Archief

 • Blog statistieken

  • 155.454 hits
 • Advertenties

De kers op de taart: Keulen

Posted by Bert op 22 november 2009

We bewaarden de hoofdattractie van onze Duitslandreis voor de laatste dag: we brachten quasi de ganse dag door in Keulen, de vierde grootste stad van Duitsland en een echte stad van kerken…

Köln - Dom St. Peter und Maria Köln - St. Peter


Maar voor we de officieuze stad van het Rijnland bezoeken, houden we halt in één van de voorsteden: Brühl. Niet om de beroemdste attractie daar, Phantasialand, te bezoeken, maar wel voor het Schloss Augustusburg. Dit slot is niet voor niks het belangrijkste barokke kasteel van het Rijnland én UNESCO Werelderfgoed (sinds 1984). Het werd door de Keulse bisschop gebouwd in 1725 als lustslot. Het werd lange tijd gebruikt als ontvangstplek voor hoge pieten door de West-Duitse regering en Duitse president, maar sinds 1994 is daar een einde aan gekomen.

Brühl - Schloss Augustusburg Brühl - Schloss Augustusburg Brühl - Schloss Augustusburg

In Keulen zelf stonden we direct oog in oog met de fameuze Dom St. Peter und Maria, de kathedraal van het Keulse bisdom, bovendien het rijkste bisdom ter wereld. De kathedraal is één van de grootste van Europa en zeker de grootste van Duitsland. Indrukwekkend is ze zeker, tot 1883 mocht ze zichzelf het grootste gebouw ter wereld noemen. Nog steeds is de dom de derde hoogste kerk ter wereld, met torens die 157m hoog de lucht in priemen. Sinds 1996 behoort het gebouw toe aan UNESCO Werelderfgoed. Het stond zelfs van 2004 tot 2006 op de lijst van Bedreigd Werelderfgoed omwille van de bouwprojecten in de omgeving. Het interieur is echt overweldigend en doet mij wat denken aan de Sint-Pietersbasiliek, maar dan wat kleiner.

Köln - Dom St. Peter und Maria Köln - Dom St. Peter und Maria Köln - Dom St. Peter und Maria Köln - Dom St. Peter und Maria Köln - Dom St. Peter und Maria

Maar Keulen heeft nog heel wat meer juweeltjes van kerken te bieden. Een eerste enorme toren begroet ons, vlakbij de dom: die van de 12e-eeuwse Gross St. Martin. Wat verder komen we aan de St. Maria im Kapitol, nadat we Tünnes & Schäl hun standbeelden dag zegden. Dit zijn twee figuren uit het Poppentheater van de stad. De St. Maria im Kapitol is officieel de tweede kerk na de Dom en bovendien de grootste romaanse kerk van de stad (100m lang, 40m breed) en gebouwd in een typische 11e-eeuwse stijl van toen. Binnen krijgen we een prachtig renaissancedoksaal uit 1523 te zien, het graf van H. Plectrudis (vrouw van Pepijn II van Herstal) en eigenaardige botten van een Groenlandse walvis die hier in Keulen verdwaald rondzwom in de Rijn.

Köln - Gross St. Martin Tünnes & Schäl Köln - St. Maria im Kapitol Köln - St. Maria im Kapitol Köln - St. Maria im Kapitol

In de St. Maria in Lyskirchen vallen ons vooral de mooie 13e-eeuwse fresco’s op, in de middeleeuwen de bijbel voor analfabeten. In de St. Georgkerk zien we het typische kruisbeeld van de streek hier: een gevorkt 14e-eeuws exemplaar. De St. Pantaleon werd gebouwd in 970. In de 17e eeuw kreeg de kerk wel een barok uitzicht. Sinds 1990 is het een orthodoxe kerk voor de Russiche en Oost-Europese immigranten in Keulen. Dat merk je trouwens aan de afgescheiden koor. In deze kerk staat het graf van keizerin Theophano, die de opdracht had gegeven deze kerk te bouwen.

Köln - St. Maria in Lyskirchen Köln - St. Georg Köln - St. Pantaleon Köln - St. Pantaleon Köln - St. Pantaleon

Na een wel erg vreemd zicht in de straten van Keulen (zie foto), was het de beurt aan de St. Peterkerk. In deze kerk werd Rubens gedoopt in 1577. Op zich is het dan ook niet zo onverwacht dat er hier een schilderij van de grootmeester hant: “De Kruisiging van Petrus”, die hij 2 jaar voor zijn dood, in 1638, had geschilderd. De dag van vandaag is het eerder de kerk van de moderne kunst: aan de romaanse westertoren hangt een lichtinstallatie “Don’t Worry” van Martin Creed. Binnen stond er een vreemde installatie met een enorme oppervlakte zwarte substantie. Ideaal voor leuke foto’s!

Köln Köln - St. Peter Köln - St. Peter Köln - St. Peter

De Antoniterkirche valt op door z’n “Todesengel”, een hangend beeld van Ernst Barlach (°1938) met het gezicht van kunstenares Käthe Kollwitz. Het is deel van een oorlogsmonument. Aan de Neumarkt staat de St. Aposteln, één van de mooiste romaanse kerken van de stad in een typische Rijnlandse stijl. Het bekende parfumhuis 4711 mocht ook niet op het appèl ontbreken. Hier werd het eerste flesje Eau de Cologne gefabriceerd in 1794. Voor de moderne toets zorgt de St. Kolumbakerk dat tijdens WOII volledig verwoest werd en heropgetrokken in beton.

Köln - Antoniterkirche Köln - St. Aposteln Köln - 4711 Köln - St. Kolumba/Madonna in den Trümmern

Ook het Stadtmuseum zorgt voor rare blikken op onze gezichten: je ziet niet alle dagen een wagen met vleugels op een toren staan… Wat verder staat nog een oude Romeinse toren. Het werd in de middeleeuwen als wc gebruikt door de franciscanernonnen… De St. Gereonbasiliek is één van de oudste kerken van de stad. De koepel was bovendien ook lange tijd één van de grootste in de westerse wereld (tot deze van de Dom in Firenze werd gebouwd).

Köln - Stadtmuseum Köln - Römerturm Köln - St. Gereonkirche Köln - St. Gereonkirche Köln - St. Gereonkirche

De St. Ursulakerk is vooral leuk omdat de deuren er de legende van deze heilige vertellen: de H. Ursula wou namelijk ontsnappen aan het huwelijk met een heidense Engelse prins en vlucht met 11 maagden naar Keulen. Ze worden echter onthoofd door binnenvallende heidense stammen.

Köln - St. Ursula Köln - St. Ursula Köln - St. Ursula Köln - St. Ursula

Tot slot, passeren we nog de St. Maria Himmelfahrt, één van de zeldzame barokke kerken hier, maar wel één van de mooiste die de jezuïeten in Duitsland anno 17e eeuw lieten bouwen. Ook binnen ervaar je de barokke impressies. De laatste kerk van de dag was de St. Andreaskirche. Vooral de sarcofaag van H. Albertus Magnus is er van belang. Als dominicaan was hij een belangrijke theoloog en filosoof. Hij wordt in 1931 door paus Pius XI heilig verklaard én benoemd tot kerkleraar… een titel die weinigen gegeven is. En wij stonden aan zijn graf :)!

Köln - St. Maria Himmelfahrt Köln - St. Maria Himmelfahrt Köln - St. Andreas

Wow, dat waren nogal een hoop kerken op één dag, maar wel allemaal stuk voor stuk juweeltjes!

Advertenties

2 Reacties to “De kers op de taart: Keulen”

 1. Benjamin said

  Keulen is er zeer leuke stad waar ik zeker terug naartoe ga. Ver is het ook niet.

 2. Herinneringen. Heb mijn legerdienst vervuld in de omgeving van Keulen. De stad werd dan ook veelvuldig bezocht en niet alleen om bij te “tanken”. Cultuur werd niet vergeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: